Стоматологичен кабинет "силвадент"
София, ул.„Георги С. Раковски“ № 163, ет.2, ап.7

Стоматологична грижа за Вас и Вашето дете!

02 987 99 97

Зъбни коронки

Зъбните коронки покриват цялата повърхност на зъба. Поставянето на корона се налага, когато един зъб е силно разрушен, умъртвен или счупен. Коронката предпазва зъба от по-нататъшно разрушение, възстановява дъвкателната му функция и възстановява естетиката.

За да се постави короната, е необходимо зъбът под нея да е отлично излекуван. Тъй като най-често короните се използват за укрепване на мъртви зъби, в повечето случаи, поставянето на корона се предшества от прецизно лечение на кореновите канали (ендодонтия). След като зъбът е излекуван, следва неговата обработка, при която той се изпилява, така че да има място за короната. Следва взимането на отпечатък. Този отпечатък се изпраща в лаборатория, където се изработва короната. След като короната е готова, тя се циментира върху зъба. Междувременно, докато трае изработката на короната (около 10 работни дни), върху зъба се поставя временна такава.

Днес най-често се използват три вида коронки – металокерамични, изцяло керамични и циркониеви зъбни коронки.

При металокерамичните коронки, вътрешната част на короната е от метал, а външната – видима част, от керамика. За да се осигури здравината на короната, вътрешният метален слой трябва да е дебел минимум 0,4 мм. Още минимум 1,6 мм е необходимо да е дебелината на керамиката, за да не прозира металът. Това налага, при първоначалната обработка на зъба да се отстранят минимум 2 мм от него.

Тъй като светлината не преминава през метала, така както през зъба, при поставяне на металокерамика на предни зъби, се получава ефект на тъмнеене . В този случай има възможност да се подобри естетиката като се използва т.нар. прагов порцелан, като в областта до венеца коронката се изработва само от керамика, която пропуска светлината.

Изцяло керамичните коронки са високо естетични корони, които напълно имитират естествените зъби. При изработването им се прилага специална техника на пресоване, както и висококачествена керамика, която е достатъчно здрава и без наличието на метален скелет. Посочените характеристики определят и по-високата цена за този вид корони.

Циркониевите коронки са най-добрата от трите алтернативи. Поставени в устата те по нищо не се отличават от естестваните зъби като съчетават голяма здравина и естетика. Неслучайно материалът, от който се изработват тези корони – циркониевият диоксид, е наречен „бялата стомана”. Циркониевият диоксид има безупречна биосъвместимост – не предизвиква алергични реакции. Цирконият  притежава още много добра светопроницаемост, естествени меки тонове, обработва се лесно, благодарение на което, зъботехниците могат да пресъздадат и най-малките контури на зъба.

В заключение бихме искали да обърнем внимание, че който и вид корона да изберете, тя преди всичко трябва да е правилно изработена, което значи, че тя не трябва да се различава от съседните здрави зъби, да дразни венеца и да задържа храна между зъбите. Зъбът под нея трябва да е здрав или отлично излекуван, тъй като лекуването на зъба през короната е практически невъзможно.

© 2017 "СИЛВАДЕНТ-АИПСП" ЕООД. Всички права запазени. уеб дизайн

карта на сайта